browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

На разходка в родината на Дракула

град Сигишоара
Posted by on 30.07.2016
Всъщност, Румъния далеч не е само страната на Влад Дракула, а легендарният граф не е бил точно тази фигура, която представят романите и филмите. Преди всичко, северната ни съседка е наистина красиво място. Тя е смесица от величествени планини, красиви паркове и приказни средновековни замъци, които създават невероятна атмосфера за туристите.
град Сигишоара

град Сигишоара

Разходка в Румъния е един прекрасен начин за прекарване на уикенда. Естествено, животът на граф Дракула е една от най-любопитните истории свързани с тази страна и ако отивате там, сигурно ще пожелаете да посетите родното му място – градчето Сигишоара, създадено от трансилвански саксонци през далечния 12 век. Там ще се пренесете в средните векове, тъй като старинната архитектура, часовниковите кули и тесните улички пресъздават точно тази част от миналото. Сигишоара е известен и с ежегодния си Фестивал на средновековните изкуства. А що се отнася до митичния граф Влад Цепеш – той не е бил вампир, а силен владетел, който защитавал замъка и интересите си. Легендарната му жестокост (Цепеш – "Набивачът на кол"), естествена за онези смутни времена му е спечелила скандална популярност, която се засилва и от романа "Дракула" на Брам Стокър. Замъкът Бран е следващата забележителност, която трябва да видите. Той е изграден на върха на скала и е едно от любимите места на туристите, заради красотата си и заради загадъчните подземия и коридори в замъка, които се преплитат по неподражаем начин и подхранват легендата за митичния граф. В момента в замъка се намират редица предмети от времето на кралица Мария, която е била негов владетел, в началото на 20 век. Село Снагов се съвсем близо до Букурещ и е известно с едноименния манастир, основан през 14-ти век, където се смята, че е погребан граф Дракула. Въпреки легендата, това не може да се докаже, тъй като при разкопки не са били открити костите на владетеля. Манастирът, обаче си заслужава да бъде разгледан. Ако го посетите, няма как после да не отидете в Букурещ. Столицата на Румъния е впечатляващо място пълно с музеи, прекрасни паркове и исторически забележителности една от които е румънският Атенеум, отличаващ се с изящната си архитектура и украсата от мозайки и фрески. Неслучайно Букурещ е познат и като "Малкия Париж". Ако вече се чувствате привлечени от историята, съветът ни е да посетите и дакийските крепости в планините Оръщие. Те са създадени още преди новата ера и живописният им вид допълва красивата планинска природа. Мястото е наистина приказно и показва част от начина на живот на даките – прародителите на днешните румънци. Да продължим с историческите забележителности и да минем, и през замъците Корвин и Пелеш. Тук невероятната красота е примесена с истории за призраци, бродещи сред стените на замъците и ни потапя в приказна атмосфера, от която ще излезете трудно и с нежелание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *